Na de melkkoeien mogen ook de toezichthouders weer naar buiten

Langzaamaan mogen we vanuit de Omgevingsdiensten weer op pad. Met de landelijke maatregelen, een hygiëneprotocol van de omgevingsdienst onder de arm én ons gezonde boerenverstand. Een welkome afwisseling met het thuiswerken vooral met het mooie weer in aantocht. Of ‘technisch weer’ zoals wij het wel eens gekscherend noemen. Af en toe weer even naar buiten, contact met de ondernemers en collega’s. Ik begin een beetje te begrijpen hoe een melkkoe zich moet voelen als deze voor het eerst weer de wei in mag in het voorjaar.  

Sinds de uitbraak van het Coronavirus in Nederland heb ik, en velen met mij, als agrarisch toezichthouder veel thuisgewerkt, administratief gecontroleerd én achterstallige werkzaamheden opgepakt en afgerond. En die achterstallige werkzaamheden niet alleen in loondienst. Thuis ook flink opgeruimd en de tuin weer aan kant gemaakt. Dat ik niet de enige was met dit idee blijkt wel uit de filevorming richting de milieustraten. Wat zal Nederland er opgeruimd uitzien na deze crisis. 

Daarnaast bleken we ook heel creatief te zijn in het controleren van bedrijven zonder het fysieke aspect. In mijn geval vooral het meer diepgaand administratief voorbereiden van de geplande controles om uiteindelijk later dit jaar het fysieke deel van de controle tot een minimum te kunnen beperken. Of bijvoorbeeld de collega’s belast met de controles op de ‘stoppersregeling’ door middel van videobellen met de ondernemers. Een virtueel rondje door de stallen. We ontwikkelen nu manieren van controleren waar wij in de toekomst misschien ook nog voordeel van hebben. 

Als agrarisch toezichthouder houden wij natuurlijk ook de berichtgeving in ons achterhoofd dat er besmetting plaats kan vinden van mens op dier. Of zoals recent bleek ook van dier op mens. Vooralsnog blijkt dit vooral voor te komen bij nertsen, maar gepaste afstand houden tot dieren lijkt dus ook gewenst. Vooral bij de intensieve veehouderij waar de dieren in gesloten stallen worden gehouden is het, naar mijn idee, het overwegen waard om deze niet te betreden als daar geen echte noodzaak toe is. 

We mogen weer naar buiten, maar met gepast enthousiasme en de nodige maatregelen. De boodschap blijft toch in eerste instantie “Blijf zoveel mogelijk binnen, houd afstand, blijf gezond!” 

SynnedBVNa de melkkoeien mogen ook de toezichthouders weer naar buiten

Related Posts