Dubbele rollen thuis, werken en lesgeven, hoe gaat dat?

Ineens moet iedereen thuiswerken… Gezondheid staat voorop! Maar toch was mijn eerste gedachte, dat wordt druk in huis met de kinderen die niet meer naar school kunnen, zelf thuiswerken en mijn partner ook. En ook niet onbelangrijk, hoe moet ik als toezichthouder nu mijn werk gaan doen als de bedrijfsbezoeken niet meer kunnen doorgaan?

Na een onwennig begin, gaat het nu goed. In het begin even aftasten wat het prettigste is, hoe de rolverdeling wordt met lesgeven en wie zit waar. De werkplekken zijn nu beter ingericht, 2e scherm erbij en een ander bureau doen wonderen. Ook het lesgeven is goed geregeld, het is verbazingwekkend om te zien hoe de kinderen zich snel aangepast hebben en voor een groot deel zelfstandig aan de slag gaan.

Maar dan het werk zelf. Als toezichthouder ben je in het werkveld en bezoek je de ondernemer om op locatie alles vast te stellen, maar dan komt toch de boodschap, bedrijfsbezoeken mogen niet meer. Al het werk wordt even stilgelegd en er wordt nagedacht over andere manieren, slimme manieren om toezicht uit te voeren.

Iedereen bij de OMWB gaat nadenken en er een eigen invulling aangeven hoe het werk toch door kan gaan, en er komt een nieuwe, tijdelijke, werkwijze die voor iedereen geldt.

Vanaf nu worden de controles in tweeën geknipt. Een administratief deel en een fysieke controle later dit jaar als de Corona maatregelen versoepeld zijn. We kunnen gelukkig weer verder met ons werk.

Het administratief controleren gebeurd middels een telefonisch interview en een vragenlijst die toegestuurd wordt. We maken slim gebruik van de bronnen die wij tot onze beschikking hebben. Eerst alles uitzoeken en daarna contact leggen met de ondernemer en de situatie uitleggen. Hierna volgt dan de e-mail met de vragenlijst en het verzoek deze binnen een aantal dagen te retourneren. Dan wordt alles beoordeeld en gaat er een brief uit, met indien noodzakelijk een termijn om de (administratieve) overtreding ongedaan te maken.

Onze eerste bevindingen wijze erop dat de ondernemers dit een prettige manier van werken vinden. Het uitzoeken doet de ondernemer op een moment dat het hem uitkomt, en een korte fysieke controle later dit jaar is dan geen probleem.

En wat nu als bij de fysieke controle blijkt dat de beste ondernemer toch niet alles eerlijk heeft aangegeven, nou, ook daar hebben we aan gedacht en kan de overtreding direct conform de LHS zwaarder worden ingeschaald.

De vergaderingen gaan ook veel effectiever via een digitale manier. Geen notulist nodig want het wordt gewoon opgenomen, microfoontje uit als je niets te zeggen hebt, duidelijke regels en het werkt.

Nieuwe ontwikkelingen dat zie je overal gebeuren, lokale horeca die eten gaan rondbrengen, zodat je toch kan genieten van die lekkere maaltijd. Kroegbazen die borrelplankjes en biertjes gaan rondbrengen om toch die vrijdagmiddagborrel of het terrasgevoel thuis te willen creëren. Geweldige initiatieven allemaal, die deze bijzondere tijd toch nog enigszins leuk maken.

Om af te sluiten met de woorden van minister president Rutte, hou vol allemaal.

SynnedBVDubbele rollen thuis, werken en lesgeven, hoe gaat dat?

Related Posts